.............Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.) Δήμου Μαραθώνα ........ τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946 426 399...............

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αντιμετώπιση ζητημάτων επισιτισμού


ΠΡΑΚΤΙΚΑ Α΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Επισιτισμού του Ε.ΠΑ.Μ. που συστάθηκε την 22 Δεκεμβρίου 2011 και συζήτησε προτάσεις και ιδέες για τα προβλήματα επισιτισμού του λαού που επίκεινται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την επιβολή από το καθεστώς κατοχής εσωτερικής στάσης πληρωμών στα πλαίσια μιας «πτώχευσής» του με τους όρους που θα επιβάλουν οι διεθνείς δανειστές.

Συμμετείχαν μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. από την Αθήνα, Βόρειος Τομέας, Νότιος Τομέας και από τη Θεσσαλονίκη. 

Ουσιαστικά από τις συζητήσεις προέκυψαν δύο εναλλακτικές αλλά μη αλληλοαποκλειόμενες, τουναντίον συμπληρωματικές ως προς την εφαρμογή τους. 
 
Α΄ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

Η πρώτη πρόταση συνοψίζεται στη συγκέντρωση ενός αρχικού κεφαλαίου με συμμετοχή ενός ικανού αριθμού προσώπων που είτε απασχολούνται ήδη ως αγρότες ή θα προσχωρήσουν στην αγροτική δραστηριότητα για την αγορά ή ενοικίαση αγροτεμαχίου / ων επαρκούς έκτασης για την παραγωγή δέσμης αγροτικών προϊόντων ικανής για τη διατροφή τους και ενδεχόμενης διάθεσης με τιμές κόστους σε κατοίκους των πόλεων - μέλη του μετώπου τυχόν πλεονασμάτων. Θα πρέπει να εξετασθεί αν η συνένωση αυτή των προσώπων στην οποία μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους άνεργοι συμπολίτες – μέλη μας έναντι εξασφάλισης της διατροφής τους, πρέπει να λάβει τη μορφή Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού για τη διασφάλιση των σχέσεων μεταξύ των μελών με τη διαμόρφωση κανόνων λειτουργίας και συμμετοχής.  

Το παράδειγμα σε αριθμητικούς όρους όπως διατυπώθηκε ενδεικτικά θα μπορεί να αφορά 500 άτομα με συμμετοχή 1.000,00 ευρώ έκαστος για τη συγκέντρωση του αρχικού κεφαλαίου αγοράς της καλλιεργήσιμης γης και των υλών για την αρχική παραγωγή – σπόροι, λιπάσματα κλπ.

Α΄ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΏΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η δεύτερη πρόταση συνοψίζεται στην εξασφάλιση ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους των πόλεων με τη συνεργασία με αγρότες παραγωγούς των προϊόντων αυτών, με χαμηλό κόστος που θα διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα επιβίωσης των αγροτών και συνέχισης των όρων της παραγωγής τους, με αποφυγή μεσαζόντων και τη δυνατότητα αξιοποίησης του μειωμένου εισοδήματος των καταναλωτών των πόλεων για τη διατροφή τους σε συνθήκες μεγάλης ένδειας. Θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα πληρωμής σε είδος / υπηρεσίες που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους παραγωγούς προϊόντων στα πλαίσια μιας αχρήματης ανταλλακτικής οικονομίας (barter economy, troc). Αυτό προϋποθέτει είτε πανελλαδική δικτύωση μικρών επιμέρους κοινοτήτων, είτε τη διαμόρφωση αγροτικών - αστικών κοινοτήτων με ποικιλία «χρήσιμων» δεξιοτήτων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με το άυλο πιστωτικό χρήμα (πιστωτικές μονάδες).           

Συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές και διατυπώθηκαν ερωτηματικά κυρίως ως προς την εξεύρεση κεφαλαίων για την Α΄ περίπτωση, αλλά και εισοδημάτων των καταναλωτών της πόλης για να ενισχύσουν την αγορά των προϊόντων, είτε στη Β΄ περίπτωση αλλά και στην Α΄ περίπτωση όταν βρεθούμε σε κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωμών του καθεστώτος προς τους πολίτες, καθώς και στην εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Επίσης επισημάνθηκαν α) η στροφή που συντελείται ήδη προς την αγορά αγροτικών καλλιεργήσιμων γαιών, γεγονός που σιγά – σιγά θα αυξάνει τις τιμές τους καθιστώντας σπανιότερες τις διαθέσιμες, β) οι εποχιακές συνθήκες που επιβάλουν στην Α΄ περίπτωση την εκκίνηση της διαδικασίας μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, γ) το διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες και διογκούμενες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως ανέργων.

Η κατάληξη των συζητήσεων ήταν :

- Η κοινοποίηση των προβληματισμών και των προτάσεων σε όλους τους πυρήνες του Ε.ΠΑ.Μ.
- Η αναζήτηση σε συνέχεια των παραπάνω δύο προτάσεων των προϋποθέσεων για την υλοποίησή τους, ήτοι:
Α΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ _ 1) Αναζήτηση καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων,
2) Αναζήτηση μετόχων, υποψήφιων ή υφιστάμενων αγροτών με το ποσό συμμετοχής τους.
3) Αναζήτηση – καταγραφή ανέργων μελών του μετώπου που είναι διατεθειμένοι να εργασθούν για την εξασφάλιση της διατροφής τους.                 
Β΄ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ_ 1) Αναζήτηση αγροτών – παραγωγών, αφού επιλεγεί η δέσμη των απαραίτητων ειδών διατροφής.
2) Αναζήτηση ομάδων ενδιαφερομένων καταναλωτών κατά γειτονιές, περιοχές μεταξύ των μελών και φίλων του Ε.ΠΑ.Μ.             
     
Προγραμματίστηκε δεύτερη συνάντηση, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:00 στα κεντρικά γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ. Σφακτηρίας και Πλαταιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου