.............Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.) Δήμου Μαραθώνα ........ τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946 426 399...............

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Θέλεις ηλεκτρικό; Μην πληρώσεις το χαράτσι!



της Φλώρας Παπαδέδε*
Θέλεις να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα; ΜΗΝ πληρώνεις το χαράτσι. Μοιάζει παράλογο κι εντελώς οξύμωρο; Ας δοκιμάσουμε να κλείσουμε για λίγο τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και την τρομο-υστερία που εξαπολύουν η τρόικα, οι ελληνόγλωσσες κυβερνήσεις της και τα ΜΜΕ και να σκεφτούμε απλά με την κοινή λογική.
Το χαράτσι που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς του ρεύματος (και της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων) κι επονομάζεται «έκτακτο ειδικό τέλος», δεν είναι ούτε έκτακτο, ούτε ειδικό, ούτε τέλος. Η κυβέρνηση ήδη εξήγγειλε ότι θα το διατηρήσει και μετά το 2015. Θα ενοποιήσει μάλιστα στο χαράτσι όλους τους φόρους που έχει επιβάλλει στην προσωπική ακίνητη περιουσία,
θα τους αναπροσαρμόσει (προς τα πάνω) και από το Γενάρη του 2012 θα ανοίξει ο νέος κύκλος εκβιασμών με το ρεύμα... Ένας εκβιασμός μόνιμος και συνεχής. Η λογική και η εμπειρία λέει ότι όποιος υπέκυψε σε εκβιαστές βγήκε πάντα χαμένος και κατάφερε μόνο να τους ανοίξει την όρεξη.
Ακόμα κι αν υπάρχει σήμερα λαϊκή οικογένεια που δεν έχει πληγεί από την ανεργία, τις εφεδρο-απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, πόσο καιρό θ’ αντέξει αυτή τη συνεχή φοροαφαίμαξη; Πόσο θα αργήσει να υποβιβαστεί στην κατηγορία αυτών που «δεν μπορούν να πληρώσουν», που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα αγοράσουν τρόφιμα ή θα έχουν ρεύμα; Ήδη, το 25% των νοικοκυριών αδυνατεί να πληρώσει τη δαπάνη για ηλεκτρικό. Πληρώνοντας το χαράτσι μήπως τελικά επισπεύδεται η ώρα που δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε το ρεύμα;
Το χαράτσι δεν είναι «τέλος» αλλά φεουδαρχικός φόρος επικυριαρχίας. Είναι πληρωμή ενοικίου στον τοκογλύφο για να μένεις στο σπίτι σου. Η καταβολή του είναι σαν να αναγνωρίζονται στους διεθνείς δανειστές απαιτήσεις συνιδιοκτησίας στην περιουσία των νοικοκυριών. Γι’ αυτό και το «κλιμάκιο παρακολούθησης» της τρόικα, δηλaδή οι γκαουλάιτερ των επικυρίαρχων απαιτούν καθημερινή ενημέρωση και εικόνα για την πορεία είσπραξης του χαρατσιού.
Τα έσοδα που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν από τα χαράτσια (1,7 δις ευρώ μόνο για το 2011), δεν πάνε σε μισθούς και συντάξεις που πετσοκόβονται, ούτε για σχολεία και νοσοκομεία που συρρικνώνονται και κλείνουν. Ούτε ένα ευρώ δεν μένει με οποιοδήποτε τρόπο στη χώρα και για τις ανάγκες της. Οδεύουν κατευθείαν στην αποπληρωμή των διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων, δηλ. στις "αγορές" και στις τράπεζες. Μέσα από αυτόν τον πραγματικό φόρο αίματος στραγγίζουν και το τελευταίο "λίπος", τις τελευταίες οικονομίες και το κομπόδεμα της λαϊκής οικογένειας που κρατά για να αντέξει στις δύσκολες μέρες. Είναι εργαλείο για να εξαθλιωθούν και να γονατίσουν οι εργαζόμενοι κι ολόκληρος ο ελληνικός λαός, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποδεχτεί μισθούς 300 ευρώ και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επόπτες και επιτήρηση, το ξεπούλημα της χώρας του και την υποθήκευση κυριολεκτικά της ίδιας του της ζωής.
Η μαζική αντίσταση στα χαράτσια είναι απαραίτητος όρος για να υπερασπίσουμε τη δουλειά και τους κόπους μιας ζωής, το σπίτι της οικογένειάς μας, την αξιοπρέπειά μας. Κι όπως πρέπει να υπερασπιστούμε την προσωπική μας περιουσία, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με τη δημόσια, δηλ. την κοινή μας περιουσία. Το χαράτσι απειλεί και τη ΔΕΗ με χρεοκοπία λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, επιταχύνοντας τη διάλυση και το ολοκληρωτικό ξεπούλημά της. Η διάσπαση, η ιδιωτικοποίηση, η παράδοσή της σε ξένα και ντόπια μονοπώλια θα σημάνει την πλήρη μετατροπή του ρεύματος σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους. Θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Δεκαετίες ολόκληρες ο ελληνικός λαός πλήρωνε απ’ το υστέρημά του για να αναπτυχθούν δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές που μπορούν να παρέχουν αναγκαία κοινωνικά αγαθά. Το ρεύμα, το νερό, οι μεταφορές, η παιδεία, η υγεία ή θα ανήκουν αποκλειστικά στο δημόσιο ή θα πάψουν να είναι και κοινωνικά και αγαθά. Γι’ αυτό απαιτείται αντίσταση και στο «χαράτσι» που επιβάλλεται στη δημόσια περιουσία, δηλαδή την εκποίησή της στα «Ταμεία Αξιοποίησης» των αγορών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Μπορούμε να καταργήσουμε το χαράτσι; Η ενεργητική αντίδραση κι η μαζική αντίσταση μπορεί να ακυρώσει στην πράξη κι αυτό κι όλα τ’ άλλα χαράτσια. Όσο πληθαίνουν αυτοί που αντιστέκονται και δυναμώνει η μεταξύ τους αλληλεγγύη, τόσο εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να κοπεί το ρεύμα. Γιατί είμαστε πολλοί και δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και το συνδικάτο τους έχουν εκδηλώσει ήδη την αντίθεσή τους και συμβάλλουν στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια. Πρόσφατα, ακόμα και οι εργολάβοι δηλώνουν την άρνησή τους να πραγματοποιήσουν αποκοπές. Στις συνοικίες και στις γειτονιές οργανώνονται καθημερινά συλλογικές κινήσεις και δράσεις. Στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν, απαντάμε με αλληλεγγύη, ενότητα, λαϊκή οργάνωση και αντίσταση.
*Γ. Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΠΡΙΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου